MATE PARANA
- 95°C
- 3-5 min.
- 4 g/200ml
Opis izdelka
Mate je splošno razširjena pijača v Južni Ameriki (naš prihaja iz Brazilije, iz področja Parana, ki meji na Argentino in Paragvaj), kjer je bolj priljubljen od kave in čaja, milijoni ljudi pa vsakodnevno uživajo v njegovem krepčilnem in poživilnem učinku. Yerba mate, kot mu pravijo v deželah, kjer je doma, so posušeni in zdrobljeni listi visokega zimzelenega drevesa, ki bi mu lahko rekli paragvajska bodika, saj je soroden v naših krajih rastoči bodiki. Vsebuje manj kofeina kot čaj, v njem pa je veliko polifenolnih spojin, ki učinkujejo kot antioksidanti. Po tej plati je mate podoben zelenemu čaju, le raziskav o njegovem učinku in zdravilni moči je bilo narejenih bistveno manj kot o zelenem čaju.
Znano je, da imajo ljudje, ki redno pijejo mate, manjši tek in pojedo malo hrane. Poleg tega spodbuja presnovo in veča porabo maščob, zato se v zadnjih nekaj letih v zahodnem svetu vedno bolj uveljavlja kot zelo koristna pijača proti odvečnim kilogramom. Obenem mate slovi kot splošno krepčilna pijača, ki spodbuja in krepi naš imunski sistem, podobno kot ginseng ali sladki koren. Kljub kofeinu učinkuje sproščajoče na živčevje. Krepi srce in varuje ožilje. Spodbuja delovanje jeter in izločanje strupenih snovi iz telesa. Učinkuje protivnetno in blaži alergične simptome. Zaradi omenjenega vse kaže, da njegov čas na Zahodu šele prihaja in da bomo o njem slišali vedno več in vse pogosteje. Medtem si seveda lahko že zdaj kar pogosto privoščimo poživilno skodelico zdravja ali dve, ki ga ponuja mate.
Priprava
Mate tradicionalno pripravljamo v bučki, ki jo imenujejo mate ali cuia in ga srkamo po kovinski slamici z imenom bombilla. Bučko napolnimo do tretjine z zdrobljenimi listi ter prelijemo z ne povsem vrelo vodo. Pustimo približno tri minute, nato čaj popijemo po slamici. Ponovno prilijemo vročo vodo in mate čez nekaj minut posrebamo skozi slamico. Postopek ponovimo še enkrat ali dvakrat, dokler je v zdrobljenih lističih še kaj arome.
Drugače pa mate pripravimo podobno kot čaj: zvrhano žličko prelijemo s skodelico vrele vode, pustimo tri do pet minut in precedimo. Pijemo brez dodatkov ali dodamo, tako kot radi naredijo v Južni Ameriki, pražen sladkor in/ali limonin sok, poskusimo lahko tudi (netradicionalni) mate z mlekom.
Znano je, da imajo ljudje, ki redno pijejo mate, manjši tek in pojedo malo hrane. Poleg tega spodbuja presnovo in veča porabo maščob, zato se v zadnjih nekaj letih v zahodnem svetu vedno bolj uveljavlja kot zelo koristna pijača proti odvečnim kilogramom. Obenem mate slovi kot splošno krepčilna pijača, ki spodbuja in krepi naš imunski sistem, podobno kot ginseng ali sladki koren. Kljub kofeinu učinkuje sproščajoče na živčevje. Krepi srce in varuje ožilje. Spodbuja delovanje jeter in izločanje strupenih snovi iz telesa. Učinkuje protivnetno in blaži alergične simptome. Zaradi omenjenega vse kaže, da njegov čas na Zahodu šele prihaja in da bomo o njem slišali vedno več in vse pogosteje. Medtem si seveda lahko že zdaj kar pogosto privoščimo poživilno skodelico zdravja ali dve, ki ga ponuja mate.
Priprava
Mate tradicionalno pripravljamo v bučki, ki jo imenujejo mate ali cuia in ga srkamo po kovinski slamici z imenom bombilla. Bučko napolnimo do tretjine z zdrobljenimi listi ter prelijemo z ne povsem vrelo vodo. Pustimo približno tri minute, nato čaj popijemo po slamici. Ponovno prilijemo vročo vodo in mate čez nekaj minut posrebamo skozi slamico. Postopek ponovimo še enkrat ali dvakrat, dokler je v zdrobljenih lističih še kaj arome.
Drugače pa mate pripravimo podobno kot čaj: zvrhano žličko prelijemo s skodelico vrele vode, pustimo tri do pet minut in precedimo. Pijemo brez dodatkov ali dodamo, tako kot radi naredijo v Južni Ameriki, pražen sladkor in/ali limonin sok, poskusimo lahko tudi (netradicionalni) mate z mlekom.