Brezplačna dostava za naročila nad 40 €. Ob naročilu čajev nad 60 € vam odobrimo 5% popust - koda CAJ5. Popusti se ne seštevajo.
SL HR EN

DARJEELING F.F. FTGFOP1 CASTLETON ORGANIC

LETNIK 2023 SI-EKO-002

DARJEELING F.F. FTGFOP1 CASTLETON ORGANIC
  • 95°C
  • 3-4 min.
  • organic izdelek
  • Teža:

  • Cena:

    20,00 €

  • Šifra artikla:

    H020

Brezplačna dostava

Pošlji povpraševanje

Opis izdelka

LETNIK 2023!!
Iz pokrajine Darjeeling v vzhodni Himalaji, kjer so Britanci začeli gojiti čajevec v drugi polovici 19. stoletja, prihaja najfinejši črni čaj na svetu. Darjeeling je danes velik čajni vrt, ki ga sestavlja okoli sto nasadov, po katerih so posamezne sortne vrste čaja darjeeling dobile svoje ime. Razlike med njimi so velike, tako zaradi lege posameznega čajnega vrta, kot zaradi časa obiranja. Pri tem je zanesljiv kazalnik cena – višja ko je, bolj kakovosten je čaj.
Prvo obiranje (first flush) se začne konec februarja in traja do aprila. Vrhunske čaje tega obiranja odlikuje veliko vršičkov, ki dajo največ arome. Iz njih pripravljen čaj je bister in svetel, lahkega okusa, zelo osvežilen in zelo prijetne muškatne arome. Še posebno prija popoldne.
Drugo obiranje (second flush) v Darjeelingu poteka konec pomladi in v zgodnjem poletju. To je vrhunec rastne sezone, v kateri so listi sočni in močni, med predelavo pa razvijejo močnejšo aromo. Pripravljen čaj ima poudarjen muškatni okus in je primeren tudi za jutranjo skodelico.
Čaji first flush darjeeling radi med pripravo hitro postanejo trpki zaradi visoke vsebnosti polifenolov, ki so bolj podobni polifenolom v zelenem kot v črnem čaju. Zato lahko pri pripravi odmerimo manj lističev ali jih pustimo v vodi manj časa. Poskusimo lahko tudi z načinom priprave, po katerem sicer pripravljamo zeleni čaj.
DARJEELING F.F. FTGFOP1 – CASTLETON ORGANIC
Naš organski čaj prihaja s plantaže Castleton, ki je ena najprepoznavnejših v Darjeeling-u. Nahaja se blizu mesta Kurseong, katerega ime lahko prevedemo kot "dežela belih orhidej". Čaj je klasična različica prvega obiranja, z izrazito muškatno aromo, ki se ji pridružijo tudi sladke, cvetlične in kremne note. Okus pripravljenega čaja je živahen, svež, brez grenkobe in trpkosti. Napitek je medeno zlate barve.