Pu Erh čaj - splošno in priprava
To je skrajna posebnost med čaji. Je zeleni čaj, ki je bolj črn od katerega koli črnega čaja. Starejši ko je, boljši je in višjo ceno ima. Lahko domnevamo, da je podoben pračaju, ki so ga na Kitajskem pili pred tisočletjem ali dvema. To je zeleni čaj, ki ga dodatno dobesedno fermentirajo, tako da ga navlažijo, cepijo s kulturami mikroorganizmov ter dajo v topel prostor z visoko zračno vlago. Medtem se čaj povsem spremeni, svoje dodajo še mikroorganizmi, tako da z njihovo pomočjo nastane eden najskrivnostnejših, vendar tudi najbolj slovečih kitajskih krepčilnih napojev. Je temne kostanjevo rjave do črne barve, blagega okusa z nenavadno »zemljasto« aromo.
Puerh ne pijemo toliko zaradi poživilnega učinka in še manj zaradi okusa kot zaradi vpliva na naše splošno počutje in zdravje. Po tradicionalni kitajski medicini ima veliko uravnovešalno moč, ker nima ne značaja yin ne yang, ampak je čista sredina. Naj smo nagnjeni sem ali tja, se s pitjem puerha približamo ravnovesju, ki se kaže v povečani splošni energiji, dobrem počutju in veselem, odprtem razpoloženju. Puerh spodbuja delovanje jeter in izločanje strupov iz telesa ter pospešuje presnovo maščob. Zavedanje širi še bolj kot zeleni čaj, vse njegove lastnosti pa lahko še okrepimo, če smo po skodelici puerha telesno dejavni.

Priprava
Puerh je v primerjavi z drugimi čaji povsem nezahteven. Malo manj kot žličko čaja prelijemo s skodelico vrele vode, pustimo vsaj tri ali še raje pet minut in precedimo. Lističe lahko prelijemo še enkrat in pustimo vsaj pet minut. Pijemo brez kakršnih koli dodatkov.

Nazaj